Eigil Knuths buster
Eigil Knuth (1903-1996) var en dansk billedhugger, forfatter, amatørarkæolog og polarforsker. Han kom til Østgrønland i 1935 på en arkæologisk ekspedition. Her mødte han Paula fra Umiattuartivit i Sermilikfjorden. Hun gjorde et uudsletteligt indtryk på ham, og inspirerede ham til at komme til Ammassalik som billedhugger. Han lovede, at han ville vende tilbage for at modellere hende i overnaturlig størrelse.
Knuth oplevede, hvordan den østgrønlandske kultur hastigt forandredes, og for ham var det essentielt at forevige de lokales ansigtstræk og ansigtsformer, som også var i fare for at forsvinde ved blandingen med europæere. Ifølge ham selv, var det i sidste øjeblik, at han kom til Ammassalik som billedhugger i 1936. Arbejdet i Ammassalik blev kulminationen på Knuths
kunstneriske indsats. Løftet til Paula blev desværre aldrig
indfriet, men i løbet af sin tid i Ammassalik modellerede han
16 portrætbuster af andre østgrønlændere samt 7 småfigurer,
og støbte dem alle i gips.
De originale gipsafstøbninger er, på nær enkelte, i privateje, som Knuth ønskede det i sit testamente. 21 kopier af busterne findes på Grønlands Nationalmuseum & Arkiv i Nuuk, og seks forskellige kopier er udstillet på Fotomuseet i Tasiilaq.
Udstillingen på fotomuseet tager udgangspunkt i de potrætterede mennesker og deres liv, samt efterkommere. Bla. med stamtræer til nulevende personer i området.
Billed kredit:
Portræt af Eigil Knut i Danmark (1940-1969), Arktisk Institut
Eigil Knuth arbejder udendørs med sine buster (1936-37), Arktisk Institut
Klik på billederne af busterne og læs mere om hver person.
Billed kredit:
Portræt af Eigil Knut i Danmark (1940-1969), Arktisk Institut
Eigil Knuth arbejder udendørs med sine buster (1936-37), Arktisk Institut
Billeder af buster, Ammassalik Museum